Annukka Santasalon haastattelu Millenium X tilaisuudessa 2016

Millenium X päivän kokemusnäyttelyssä teknillisten yliopistojen tutkijat esittelivät kestävän kasvun ja puhtaan energian uusimpia innovaatioita. Olarin koulun oppilaat haastattelivat Annukka Santasaloa Aalto yliopistosta.

K: Kerrotko itsestäsi?
V: Moi! Mun nimi on Annukka Santasalo ja työskentelen Aalto-yliopistossa, jossa toimin lehtorina eli opettajana. Olen siis tekniikan tohtori, valmistunut 2012, ja sen jälkeen olen ollut tekemässä tutkimusta Aalto-yliopistossa.
K: Haluatko kertoa vähän tästä projektistasi?
V: Eli tämä meidän projekti on EU:n maksama, ja olen ollut siinä nyt töissä kolme vuotta vastuullisena tutkijana. Meidän tehtävänä on aurinkoenergiaa hyödyntäen tuottaa vetyä, jota voidaan sitten käyttää kemian prosesseissa tai esim. liikennepolttoaineena polttokenno autoissa. Meillä on tarkoituksena tuottaa nimenomaan vihreää vetyä ilman hiilidioksidipäästöjä.
K:Minkä takia vety olisi parempi energiamuoto kuin sähkö, esimerkiksi autoissa?
V: Olen tutkinut molempia vety- ja sähköautoja, ja voisin sanoa, että jotta me saadaan korvattua bensa ja diesel autot, tarvitsemme useampia ratkaisuja. Fossiilipolttoaineiden korvaamiseen ei todennäköisesti riitä, että meillä on vain sähköautoja, joten vetyautot tuovat siihen toisenlaisen vaihtoehdon. Erona sähköautoissa on se, että ne ovat hyviä kaupunkiliikenteessä ja lyhyillä matkoilla. Vetyautojen kantama taas on paljon pidempi ja niitä voidaan tankata nopeammin. Eli sitten kun suomalaiset haluavat mennä kesämökeille, niin se on suomalaisille parempi ratkaisu. Vetyautot ovat myös aina sähköautoja eli hybridejä, joten siellä voidaan vetyä käyttää vain silloin kun on tarve.

Kiitos.
Annukkaa haastatteli Olarin koulun 7En oppilaat Alex, Petri, Emilia, kuvat Rita Järvinen