Mervi Hongiston haastattelu

Diplomi-insinööri Mervi Hongisto työskentelee nykyään Hewlett Packardilla. Aikanaan Mervi luki energiatekniikkaa, mutta ura on vienyt hänet tietotekniikkaan, mistä hän on erittäin tyytyväinen. Mervi kertoo suorasanaisesti haastattelussaan siitä, että aina naisena ei ole helppoa toimia vanhoillisilla ja maskuliinisilla teknologia-aloilla. Mutta sepä ei ole Merviä haitannut, vaan pistänyt lisää puhtia naisen urasuunnitteluun. Ottakaamme Mervistä opiksi!

 

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?

Mervi: Olen Operations Support Manager ja työskentelen Hewlett Packard Enterprise Suomi Teknologiapalveluissa / HPE

Tiedettä tytöille: Kerro mitä aiheita työsi käsittelee?

Mervi: Olen asioiden edistäjä tai ’tuottaja’. Palveluntoimituskyky / resurssimanagerirooli, etenkin uudet teknologiat, tuotteet, tuotekokonaisuudet ja palvelut osastossa koskien sekä HPE:n että alihankkijoiden resursseja, monitoimittajaympäristöjen palveluiden koordinointi, support automation, back-officen kanssa toimiminen/koordinointi/coachaus, laatuasiat, palvelutarjonnan kehittäminen, jossain määrin finance-asiat. Corporate-ympäristössä toimiminen. Mielekäs ja vauhdikas sillisalaatti, jonka selkärangan resurssimanagerin rooli muodostaa.

Tiedettä tytöille: Minkälainen on "tyypillinen työpäiväsi"?

Mervi:  työpäiväni tapahtuu korvieni välissä. =) Eli työpaikka on siellä missä korvat ja niiden väli milloinkin sijaitsee ja parhaiten aktivoituu ja yhteensopii muun ympäristön kanssa työn tekemiseksi. Toimistolla, Skypessä, joskus kotitoimistolla (missä tulen helposti pahantuuliseksi, mutta joskus työasiat vaativat kotirauhaa), mahdollisesti erilaisissa tilaisuuksissa.

Tiedettä tytöille:Mitä olet opiskellut? Ja miten yleensä päädyit opiskelemaan tätä aihetta? Missä omaa aihettasi voi Suomessa opiskella?

Mervi: Opiskelin Teknillisessä korkeakoulussa konetekniikkaa syventyen energiatekniikkaan. Halusin ratkaista maailman energiakriisin, josta paljon puhuttiin ja kirjoitettiin 1970-luvulla. Opiskelin myös viestintää, kieliä ja ties mitä muuta. Olen aina halunnut tietää melkein kaikesta kaiken. =)

Tiedettä tytöille: Kerro hieman "urapolustasi"

Mervi: En ollut koulu- tai opiskeluasioissa kovin tunnollinen, mutta sillä lailla hassusti pääsi käymään, että valmistuin. Minulla oli niin erinomainen diplomityön valvoja Kemiralla (eläköitymässä oleva tehtaanjohtaja tehtaassa jota diplomityöni koski) etten voinut jättää kesken niitä muitakaan ”häntiä”.

Opiskeluaikoinani tein kaikenlaista mielenkiintoista, kuten olin useaan eri otteeseen telakalla töissä mm. konetila-asentajaharjoittelijana sekä teknologia-alan perheyrityksessä 50-vuotishistoriikin kirjoittajana ja hetken jopa simultaanitulkkina.

Valmistuttuani energia-alalla ei ollut töitä hakiessani kuin 2-3 mahdolliseksi katsomaani (yksityistä) työnantajaa. Kun toiseen hakiessani työhaastattelussa minua vähäteltiin ja toisessa kyseltiin kovinkin seikkaperäisesti perheenperustamis- ja perhevapaa-aikeista, tie nousi pystyyn.

Eivätpä tienneet minkälaisen palveluksen minulle tekivät, sillä vaikka olisin työpaikan saanut, tuskin olisin noin vanhoillisella alalla ja työpaikoissa kauaa jaksanut olla. Työnhakuepisodin jälkeen työskentelin jonkin aikaa sekä sovelletun termodynamiikan että energiatalouden labroissa ja Työterveyslaitoksella opetus- ja tutkimustöissä kunnes päädyin Nokialle DX200-/NMS-kouluttajaksi, kun olin käynyt ruksimassa webbilomakkeen.
Voi sitä onnea! Olin todella innostunut aiheesta ja Nokialla oli tuohon aikaan erinomainen koulutuskoneisto jolla nörtähtävät ihmiset otettiin haltuun ja laitettiin töihin.

Tähän aikaan liittyy myös eräs itseeni, teknologiaan ja kykyyni oppia liittyvä täysin uraauurtava oivallus. Puolisoni on tietotekniikka-alan DI. Kun innostuksissani paasasin hänelle DX200 rakenteesta, arkkitehtuurista ja robustisuudesta, hän ärsyyntyi silminnähden. Olin luullut että hän tietää kaiken kaikesta tietotekniikkaan liittyvästä kun on mies ja kaikkea. No, ei tiennyt. Se oli minulle ihan aidosti uskomuksieni vastainen yllätys ja oivallus joka piti vääntää ratakiskosta että meni perille. Kaikkea pajunköyttä sitä tuleekin uskottua, vaikka tosi uskollisesti sitä olikin jo reilun parin vuosikymmenen ajan syötettykin. 😀

Vuonna 2000 siirryin HP:lle. Ihmettelin kun jotain tuntui puuttuvan. Tajusin etten enää rekisteröinyt ’naiset sitä ja naiset tätä’-kälätystä ja vastaavia rasitteita ympäristöstäni. Ainoa josta pystyi jotenkin päättelemään olevansa ’toista sukupuolta’ oli miesten ovienavaushermostuneisuus, tai ainakin niin otaksuin. Minustakin sitten tuli jonkin verran neuroottinen ovien avaamisen suhteen, yritän aina avata oven kaikille, jos vähänkin ovat tulossa samaan suuntaan. Olin 7 vuotta teknisenä konsulttina reissuineen päivystyksineen kaikkineen kunnes – tadaa – pienellä oma-aloitteisuudella sain aivan uuden mielenkiintoisen uran.

Tiedettä tytöille: Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnontieteistä ja tekniikasta?

Mervi: Jos ei ole kovin matemaattinen ja minkäänlaiset luonnontieteelliset ilmiöt eivät kiinnosta, niin sitten ei ehkä kannata. Muuten en tiedä yhtään syytä miksi ei kannattaisi, sillä se on koko maailma ja liittyy kaikkeen! Katsokaa vaikka Heisenbergin epätarkkuusperiaatetta (ei pidä säikähtää sanaa ’kvanttimekaniikka’).
Ja ei pidä luottaa omiin tai muiden uskomuksiin siitä ettei muka osaisi. Jos pystyt todistamaan jonkin luonnontieteellisen ilmiön, siihen on kenenkään ihan turha tulla kenenkään itkemään mitään vaikka olisit kuka taikka mikä. Esim. kielitieteessä tai ns. reaaliaineissa on paljon helpompi dissata, jos vaan päättää että väitteen esittäjä ja sitä kautta hänen esittämänsä väite on vääränlainen. Näin itse päättelin opiskelupaikkaa valitessani.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Ratsastusta, lukemista, veneilyä, liikuntaa mitä vaan eteen putkahtaa, matkustelua, laitesukellusta, laskettelua, lapsukaisten juttuja

Tiedettä tytöille: Mitä vielä haaveilet tekeväsi elämässäsi?

Lukevani ajan kanssa erittäin paljon kaikenlaisia kirjoja rauhallisessa, luonnonläheisessä paikassa ilman keskeytyksiä ikävystymiseen asti.
Ratsastavani ja juttelevani hevosille vielä paljon enemmän kuin olen jo tähän asti tehnyt.
Tekeväni juuri tällaisia mielenkiintoisia töitä ja sellaisiakin joista en vielä osaa edes haaveilla.
Hurtigruten-risteilyn.
Viettäväni aikaa perheen kanssa.

Eli aika paljon sellaista mitä jo teen mutta eri painotuksin…