Milla-Mari Vastavuon haastattelu

Milla-Mari Vastavuo opiskelee Aalto yliopistossa ja pelaa pöytätennistä. Hänen haaveenaan on elämässä tehdä jotain sellaista, mikä muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. Ensiaskel tähän suuntaan Millalle oli valita opiskelupaikka, jossa voi lukea aineita, jonka avulla suojellaan ympäristönsuojelua. Tiedettä tytöille haastatteli Millaa hänen opinnoistaan ja tulevaisuuden haaveistaan.

 

Tiedettä tytöille: Mitä opiskelet ja missä?

Milla: Opiskelen Aalto-yliopistossa Biotuotetekniikkaa ja pääaineeni keskittyy ympäristöasioiden hallintaan. Pääaineessani tarkastellaan miten teollisuudessa muodostuu päästöjä, miten ne vaikuttavat ympäristöön ja mietitään ratkaisuja miten päästöjä saataisi vähennettyä. Biotuotetekniikka keskittyy biomateriaalien käyttöön, joten Suomessa se keskittyy pääosin metsien hyödyntämiseen.

Tiedettä tytöille: Miksi lähdit opiskelemaan tätä aihealuetta?

Milla: Ympäristöasiat ovat kiehtoneet minua jo yläasteelta lähtien ja pidin luonnontieteistä, mutta kesti kauan päättää hakeako Aalto-yliopistoon vai Helsingin yliopistoon. Lopulta soveltava tiede kiinnosti enemmän ja työllisyystilastot saattoivat vaikuttaa hieman päätökseeni. Pääaineeni valitsin sillä olettamuksella, että lähes kaikki yritykset tarvitsevat ympäristöalan asiantuntijan riippumatta teollisuudenalasta.
Tiedettä tytöille: Miksi sinun mielestäsi tämä aihealue on tärkeä?

Milla: Tähän kysymykseen on monta vastausta, mutta tässä muutama niistä. Ympäristön huomioiminen tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, kun päästörajoja tiukennetaan ja energiankulutuksen täytyy olla entistä tehokkaampaa. Näihin päätöksiin on monia syitä, joista yleisimmät ovat ilmastonmuutos sekä ihmisen negatiivinen vaikutus luontoon. Samalla maailmassa tulee tapahtumaan monia muutoksia, kuten väestöluvun kasvaessa ihmiset tulevat tarvitsemaan enemmän ruokaa, puhdasta vettä, energiaa ja muita materiaaleja kulutustuotteisiin. Tällaiset pakottavat tarpeet vaativat entistä tehokkaampaa tuotantoa monella alalla. Ympäristöllisten etujen lisäksi muutoksista seuraa myös taloudellisia hyötyjä.

Mitä tulee biotalouteen, niin Suomessa on paljon puuta, josta olisi mahdollista tuottaa aivan uusia tuotteita. Ne olisivat tehty uusiutuvasta luonnonvarasta, joka olisi täysin suomalaista ja samalla pystyttäisiin synnyttämään uusia työpaikkoja. Alalla tapahtuu paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita sekä tehdään paljon investointeja, mikä toivottavasti vaikuttaa positiivisesti työllistymiseen. Opiskelun aikana on ollut mukava tuntea olevansa osana alan muutosta ja että siihen pystyy vaikuttamaan.


Tiedettä tytöille: Onko opiskelu ollut kivaa? Mikä erityisesti on kivaa/ mikä tylsää?

Milla: Opiskelu on muuttunut kivemmaksi mitä pitemmälle on päässyt, sillä kursseista on tullut soveltavampia. Pidän erityisesti projekteista, joissa tietty ongelma pitää ratkaista ja näissä projekteissa on ollut mahdollista työskennellä erilaisten opiskelijoiden kanssa eri aloilta. Ongelmien ratkaisussa pystyy hyödyntämään jo oppinutta tietoa ja motivaatio oppia uutta on aivan eri tasolla kuin että lukisi vain tenttiin. Olen tänä keväänä ollut kahdella kurssilla, jossa yritys on antanut tehtävän ja neuvonut ratkaisussa työn edetessä.

Tiedettä tytöille: Minkälaisten työtehtävien parissa uskot/haluat toimia a) heti valmistuttuasi b) 10 vuotta valmistumisesi jälkeen?

Milla: Heti valmistuttuani toivoisin pääseväni työskentelemään ympäristöasioiden pariin mieluiten yritykseen, jolla on kestävän kehityksen -arvot. Tulevaisuudessa haluaisin toteuttaa omia ideoitani ja keksiä ratkaisuja, esimerkiksi yksi unelmistani olisi joskus nähdä itse suunnittelemani tuote markkinoilla.
Tärkeintä ja kiinnostavinta minulle on työtehtävien vaihtelevuus ja projektiluontoisuus, jolloin sekä aloitustilanne että lopputulos ovat aina erilaisia.


Tiedettä tytöille: Miksi sinusta on tärkeää, että myös tytöt lähtevät opiskelemaan aihealuettasi ?

Milla: Ala sopii yhtä hyvin tytöille kuin pojillekin. Tällä hetkellä linjallamme on yhtä paljon tyttöjä kuin poikia. Muilla tekniikan aloilla sukupuolijakauma ei ole yhtä tasainen. Välillä saattaa tuntua hieman haasteelliselta työskennellä miesvaltaisessa ympäristössä, mutta positiivisesti ajatellen ainakin erottuu joukosta.

Tiedettä tytöille: Missä alaasi voi opiskella muualla kuin Aalto yliopistossa?

Milla: Biotaloutta pystyy opiskelemaan Aalto-yliopiston lisäksi ainakin Tampereen teknillisessä yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Oulun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Milla: Olen harrastanut pöytätennistä yli kymmenen vuotta kilpatasolla. Nyt kilpailut ovat jääneet hieman vähemmälle, vaikka nautin edelleen pelaamisesta. Pidän myös luontokuvaamisesta. Harrastukset antavat muuta ajateltavaa.
Tiedettä tytöille: Mitä halut tehdä isona?

Milla: Onpas vaikea kysymys. En tiedä kasvanko koskaan isoksi, mutta suurin toiveeni on, että saisin tehdä asioita joilla on merkitystä. Yksi tärkeä syy oman opiskelupolkuni valinnalle oli, että voisin eläkepäivillä sanoa itselleni ainakin yrittäneeni parantaa maailmaa. En usko, että tulee olemaan mitään tiettyä työpaikkaa tai asemaa johon tähtään. Näen työuran polkuna, jossa kaikki vaiheet ovat tärkeitä ja ne ovat seurausta tuleville asioille.