Mirva Vuori

Luksia

Mirva Vuori opettaa Luksiassa. Hän on lukenut fysiikkaa, matematiikkaa ja tähtitiedettä yliopistossa. Avaruus on aina kiehtonut häntä: niin taiteen kuin avaruusmatkailunkin saralla. Tiedettä tytöille sai kunninan haastatella Mirvaa hänen urastaan ja haaveistaan.

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?

Mirva: Olen opettajana Luksiassa, Länsi-Uudenmaan ammattiopistossa Lohjalla. Opetan pääosin matemaattis-luonnontieteellisiä ja tietoteknisiä aineita, mutta myös liiketalouden ammatillisia oppiaineita, kuten tuotetuntemusta.

Tiedettä tytöille: Mitä olet opiskellut? Ja miten yleensä päädyit opiskelemaan tätä aihetta? Missä omaa aihettasi voi Suomessa opiskella?

Mirva: Aloin kiinnostua tähdistä noin 11-vuotiaana. Tein monenlaisia omia tutkimuksia taivaan ilmiöistä kotipihallamme, joskus leikkimökin katolla. Opiskelin innokkaasti tähdistöjen latinalaisia nimiä, ja suunnittelin tähtitieteilijän ammattia. Olin myös innokas urheilija ja taiteen harrastaja, ja 13-vuotiaana kuuluin esimerkiksi taidepiiriin, jossa maalasin öljyväritöitä harrastajataiteilijoiden kanssa. Monesti maalausten aiheet liittyivät avaruuteen.

Lukiossa valitsin pitkän matematiikan, sekä myös pitkän fysiikan ja kemian. Siinä vaiheessa olin melkein jo päättänyt pyrkiä yliopistoon. Lukioaikana suuri osa vapaa-ajasta kului piirtäen sekä fysiikkaan ja tähtitieteeseen liittyvien asioiden pohdiskeluun. Ylioppilaskeväänä minulla oli oma taidenäyttely Helsingin Säätytalossa pidetyillä Ursan tähtipäivillä, ja siellä tapasin myös tulevan mieheni. Tutustuin myös tähtitieteilijöihin, joiden kanssa tein myöhemmin yhteistyötä kustannusalalla ja fyysikkokonferenssin järjestelyissä. Samana vuotena aloitin opinnot Helsingin yliopistossa matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa, pääaineena fysiikka ja sivuaineina matematiikkaa ja tähtitiedettä. Kävin tosin pyrkimässä myös Taideteolliseen korkeakouluun, mutta karsinta oli tiukkaa ja päätin jatkaa yliopistossa. Valmistuin filosofian maisteriksi pääaineena fysiikka. Suunnitelma tähtitieteilijän urasta vaihtui siis fysiikkaan ja päätöksen pääaineesta tein jo heti opintojen alkaessa. Valmistumisen aikaan työskentelin kokopäiväisenä konferenssisihteerinä professori Olli Lounasmaan oikeana kätenä Kylmälaboratoriossa, ja sain olla suomalaisen ja eurooppalaisen tiedemaailman näköalapaikalla, kun järjestimme Otaniemeen Euroopan Fyysikkoseuran yleiskokousta vuonna 1987.

Tiedettä tytöille: Kerro hieman "urapolustasi".

Mirva: Työurani aikana olen ehtinyt olla töissä kotimaisessa pankissa systeemisuunnittelijana ja ohjelmoijana. Sain nähdä pankkimaailman kuohunnan 1980-luvun lopulla. Asuimme mieheni työn vuoksi USA:ssa kaksi vuotta, ja palattuamme Suomeen palasin takaisin fysiikan pariin. Työskentelin tutkijana Ilmatieteen laitoksella suomalaisen ilmakehän muutosten tutkimusohjelmassa (SILMU). Perehdyin ilmakehän aerosoli-ilmiöitä mallintaviin tietokoneohjelmiin. Siihen aikaan ohjelmien pyörittäminen VAX-tietokoneilla kesti useita tunteja, kunnes sain käyttööni PC:n, ja hankin siihen Fortran-kääntäjän. Onnistuin siirtämään ohjelmiston PC:lle ja ajot kestivät enää alle minuutin. On ollut hienoa nähdä tietokoneiden valtavan kehityksen vaikutus tieteellisten tulosten käsittelyyn.

Perheen perustaminen muutti suunnitelmiani työuran suhteen. Siirryin "tiedonvälittäjän" tehtävään, ensin freelance-tehtäviin kustannusalalle ja sitten opettajaksi. Opettajan työhön ryhtyminen edellytti pedagogisia opintoja, jotka sitten suoritin työn ohessa monimuotokoulutuksena Hämeenlinnassa. Sain vakituisen työn Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä, ensin aikuisia opettaen ja sitten nuorisoasteella. Tällä hetkellä toimin lehtorina Luksiassa, Länsi-Uudenmaan ammattiopistossa Lohjalla ja syksyllä myös Nummelassa. On ilo tehdä työtä omalla asuinalueella. Ammattiopistot tekevät paljon yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa, ja opettajan työ on 15 vuoden aikana muuttunut yhä monimuotoisemmaksi. Olen kiinnostunut käyttämään verkko-oppimisympäristöä ja uusia työvälineitä, kuten tabletteja ja blogeja opetuksessa. Verkkomateriaalin lisäksi olen ollut mukana tekemässä fysiikan ja kemian oppikirjaa liiketalouden alalle. Myös ulkomaan työelämäjaksot ovat olleet mielenkiintoisia lisiä opettajan arkeen. Olen ollut työelämäjaksolla Bahrainin opetusministeriössä, jossa kiersin kouluissa haastattelemassa työssäoppimisen käytänteitä. Jakso liittyi opettajan työelämädiplomin opintoihin. Viimeisin työelämäkokemukseni on tältä keväältä Wisconsinissa, USA:ssa, jossa kävin lukuisilla koulu- ja yliopistovierailuilla, mutta myös treenattavana suositussa ruokapaikassa. Suomalainen ammatillinen koulutus on muuttumassa, ja opiskelijat suorittavat yhä enemmän opintojaan työpaikoilla. Koulutuksen tulisi tarjota jatko-opintokelpoisuudet, ja on tärkeää, että opettaja ymmärtää sekä työelämän odotukset että opiskelijan yksilölliset tarpeet elinikäisenä oppijana.

Tiedettä tytöille: Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnontieteistä ja tekniikasta?

Mirva: Luonnontieteet ja tekniikan sovellukset tarjoavat monenlaisia elämyksiä, jotka ovat yhteisiä kaikille maailman ihmisille. Tytöillä voisi olla paljon annettavaa tekniikan aloilla esimerkiksi arjen työvälineiden ja laitteiden suunnittelussa, vaikkapa 3d-tulostinta käyttäen.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Mirva: Liikun vuodenaikojen mukaan, talvella hiihtäen ja kesällä uiden. Säännöllinen hyppely trampoliinilla on intohimoni, ja se on vaikuttanut selvästi polvien nivelten toimintaan. Hyppely on ollut nuoruudessanikin mieluisaa ja kilpailin säännöllisesti pikamatkoilla ja pituushypyssä. Lisäksi puuhastelen kotimme puutarhassa ja rakennusten ylläpidossa. Illan hämyisinä hetkinä musisoin pianolla. Tähtitaivaan ilmiöitä olen seurannut koko elämäni ajan. Kun vapaa-aikaa jää enemmän, suunnittelen vielä palaavani vanhan harrastuksen, kuvataiteen pariin.

Tiedettä tytöille: Mitä vielä haaveilet tekeväsi elämässäsi?

Mirva: Toivon näkeväni paikkoja ja luonnonilmiöitä, jotka vielä ovat jääneet kokematta. Olen lapsuudesta asti haaveillut pääseväni avaruuteen ja kokevani painottomuuden, mutta sille matkalle eivät rahat taida riittää. Jos paikka avaruusalukseen on tarjolla, jätän tähän avoimen hakemuksen!