Sara Ahorannan haastattelu

Kun Saran tietokone hajosi, ei Saralla mennyt sormi suuhun. Hän haki tietoa Googlesta ja korjasi itse koneen. Tämän innoittamana Sara lähti opiskelemaan tietotekniikkaa Turkuun. Ryhmän ainoana tyttönä oleminen on haastavaa, mutta Sara näkee, että naisia tarvitaan ehdottomasti tietotekniikkaa opiskelemaan. Tulevaisuuden haaveissa Saralla on musiikin ja tietotekniikan yhdistäminen. Tiedettä tytöille hanke pääsi haastattelemaan Saraa hänen opiskeluistaan.

 

Tiedettä tytöille: Mitä opiskelet ja missä?

Sara: Opiskelen tietotekniikkaa Åbo Akademissa. Pääaineeni on teollinen systeemitekniikka. Teollisen systeemitekniikan osa-alueita ovat signaalinkäsittely (signaalien käsittelyä mm. tietojen poimimiseksi ja kohinan poistamiseksi), säätötekniikka ja automaatio (menetelmiä järjestelmien ohjaamiseksi, jotta saavutetaan haluttu käyttäytyminen) sekä operaatioanalyysi ja optimointi (menetelmiä ”parhaan mahdollisen” ratkaisun määrittämiseksi).

Tiedettä tytöille: Miksi lähdit opiskelemaan tätä aihealuetta?

Sara: Lukioaikoina kotitietokoneemme ns. sanoi sopimuksensa irti, mutta sain sen toimimaan erinäisten toimenpiteiden ja monen Google-haun jälkeen. Tämä onnistuminen herätti kiinnostuksen oppia miten tietokoneet toimivat. Kun tuli aika hakea opiskelupaikkaa lukion jälkeen, en tiennyt mitä halusin opiskella tai tehdä isona, joten hain koulutukseen, joka sillä hetkellä kiinnosti eniten, eli tietotekniikka. Lähdin liikkeelle sillä ajatuksella, että vaikka en tästä tulevaisuuden ammattia saisi tehtyä itselleni, niin aivan varmasti tietotekniikan opinnoista on hyötyä, teki sitä elämässään mitä vain. Nyt tosin olen varma että tietotekniikka on se minun juttuni.

Tiedettä tytöille: Miksi sinun mielestäsi tämä aihealue on tärkeä?

Sara: Tietotekniikkaa löytyy kaikkialta ympäriltämme, ja sen käyttö lisääntyy koko ajan, eli se on tärkeä osa-alue missä tahansa työssä. Se mahdollistaa paljon sekä helpottaa ja nopeuttaa monia toimintoja. Ilman sitä meillä ei olisi esimerkiksi televisioita, puhelimia ja moderneja autoja.

 

Tiedettä tytöille: Onko opiskelu ollut kivaa? Mikä erityisesti on kivaa/ mikä tylsää?

Sara: Kokonaisuutena opiskelu on ollut mukavaa. Aloittaessani opiskelut tiesin miten tietokonetta käytetään ja osasin käyttää eri ohjelmia, mutta en paljon muuta. Nyt osaan ohjelmoinnin perusteet ja ymmärrän tietokoneiden toimintaa. Opintojen monipuolisuus on plussaa, tosin välillä ihmetyttää minkä takia pitää käydä esim. fysiikan kursseja. Suurin osa kursseista keskittyy ongelmanratkaisuun jossakin muodossa ja onnistumisen tunne, jonka saa kun tehtävä on ratkaistu, on aivan mahtava.  Opettajat tukevat oppimista ja tekevät siitä kiinnostavaa.  Tylsää on, että olen ainoa tyttö vuosikurssillani.  Onneksi meillä on kursseja muiden aineiden opiskelijoiden kanssa, joten en ole koko ajan vain poikien ympäröimänä. Yllättävää oli että niin moni opettaja on nainen, vaikka kyseessä on miesvaltainen ala.

Tiedettä tytöille: Minkälaisten työtehtävien parissa uskot/haluat toimia a) heti valmistuttuasi b) 10 vuotta valmistumisesi jälkeen?

Sara: Heti valmistuttuani voisin nähdä itseni harjoittelijana jossain suuressa teollisuusyrityksessä. 10 vuotta valmistumisen jälkeen… En ole miettinyt niin kauas tulevaisuuteen, mutta esimerkiksi automaation tai signaalikäsittelyn asiantuntija kuulostaisi hyvältä. 


Tiedettä tytöille: Miksi sinusta on tärkeää, että myös tytöt lähtevät opiskelemaan tietotekniikkaa?

Sara: Tällä hetkellä ala on hyvin miesvaltainen ja näin ollen esimerkiksi suuri osa ohjelmista on miesten suunnittelemia ja toteuttamia. Naisen logiikkaa ja näkökulmaa tarvitaan tällä alalla, sillä uskon että tytöt lähestyvät ongelmia eri suunnasta kuin pojat, ja näin ollen tuovat uusia ideoita suunnitteluun ja tuotantoon. Koska tytöt kuitenkin käyttävät paljon eri ohjelmia ja teknisiä laitteita, niin mikseivät he olisi mukana kehittämässä niitä? 

Tiedettä tytöille: Missä alaasi voi opiskella muualla kuin Åbo Akademissa?

Sara: Tietääkseni ainakin seuraavien yliopistojen koulutustarjontaan kuuluu tietotekniikka: Turun yliopisto, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. 


Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Sara: Kitaransoittoa ja laulamista. Musiikki on aina tarjonnut minulle pakopaikan arjen ongelmista ja stressistä, riippumatta siitä kuuntelenko sitä vai musisoinko itse.

Tiedettä tytöille: Mitä haluat tehdä isona?

Sara: Mitään ihan konkreettisia tulevaisuuden suunnitelmia minulla ei ole, mutta toivon voivani yhdistää tietotekniikan ja musiikin jotenkin. Haaveena on myös kehittyä musiikin ja esiintymisen saralla sen verran että voisin tehdä keikkaa trubaduurina.