Susanna Pirttikangas

Oulun yliopisto

Susanna Pirttikangasta kiinnostaa kaikenlainen tieto ja se, miten tätä tietoa voidaan analysoida ja käyttää hyväksi. Susanna työskentelee Oulussa yliopistossa ja parhaillaan on keskittynyt liikennetiedon hyödyntämiseen. Vapaa-ajallaan Susanna kuntoilee ja tekee käsitöitä. Tiedettä tytöille haastatteli Susannaa hänen työstään.

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?
Susanna: Työskentelen tutkijana Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa Center for Ubiquitous Computing- ryhmässä.

Tiedettä tytöille: Kerro mitä aiheita työsi käsittelee? Mitä aiheita olet tutkinut?

Susanna: Tutkin, vedän data-analyysiporukkaa hankkeissa, ohjaan lopputöitä ja omaopettajana opiskelijoita, toimin kansainvälisessä tutkijayhteisössä asiantuntijana ja vertaisarvioijana, tällä hetkellä toimin Hilla-hankkeessa Autot ja liikenne- kärkihankkeiden koordinaattorina ja Data to Intelligence- hankkeessa Analytics Taskin vetäjänä, rakennan uusia tutkimushankkeita, opiskelen, osallistun tiedekunnan tutkimuksen kehittämiseen johtoryhmässä, suunnittelen uusia kursseja ja opetuksen suuntaviivoja vastataksemme yhteiskunnan alati muuttuviin vaatimuksiin ja esittelen tutkimustamme erilaisissa tapahtumissa.

Aloitin jatko-opintoni tutkimalla terveistä henkilöistä kerättyä fysiologista mittaustietoa. Rakensin mittaustiedon perusteella adaptiiviset terveydentilaputket, joiden avulla mittauksista voitiin tunnistaa epänormaali tilanne - esimerkiksi, mikäli verenpaineessa oli pitkäaikanen nouseva trendi tai diurnaalisesta syklistä poikkeava tilanne, järjestelmä hälytti. Tämän jälkeen olen tutkinut eri hankkeissa toimintatilanteiden, aktiviteettien ja eleiden tunnistamista erilaisten ympäristöä tai käyttäjiä mittavien antureiden mittausdatasta. Käytännössä työ on ollut data-analyysia ja koneoppimismenetelmien soveltamista, kehittämistä ja räätälöimistä erilaisiin sovelluksiin.

Viime aikoina liikenteen sovellukset ovat olleet erityisen kiinnostavia- tällä sovellusalueella on mielenkiintoisia haasteita; liikenteessä tilanteet vaihtuvat nopeasti, virheellinen tai viivästynyt tieto tai
päätelmä voi olla hengenvaarallinen, liikenteestä on saatavilla paljon dataa ja liiketoimintapotentiaali kehitetyille palveluille on merkittävä.

Tiedettä tytöille: Minkälainen on "tyypillinen työpäiväsi"?

Susanna: Minulla ei taida olla tyypillistä työpäivää. Jokainen päivä on erilainen. Katko päivän ohjelmaan tulee joka päivä päiväkodin aikataulujen vuoksi. Tällainen rytmitys on tuonut elämääni säännöllisyyttä, sillä ennen saatoin unohtua työpaikalle mielenkiintoisen ongelman pariin vaikka yöksi. Viikonloppuisin pyrin viettämään mahdollisimman paljon aikaa perheeni kanssa.

Tiedettä tytöille: Mitä olet opiskellut? Ja miten yleensä päädyit opiskelemaan tätä aihetta? Missä omaa aihettasi voi Suomessa opiskella?

Susanna: Opiskelin maisterin tutkinnon luonnontieteellisessä tiedekunnassa matematiikan laitoksella ja jatko-opinnot suoritin sähköosastolla sulautettujen järjestelmien ryhmässä. Muistan halunneeni matikalle opiskelemaan, koska ajattelin silloin, etten voisi olla onnellinen, mikäli työni ei vaatisi ponnistelua jonkin minulle vaikean ongelman ratkaisemiseksi. Nykyään mietin, pitääkö aina mennä vaikeimman kautta!

Ei silti, paljon mielenkiintoista aivojumppaa on saanut tehdä enkä voi yhtyä YUPn erään hienon kappaleen sanoihin "Elämä on opasmatka, ei löytöretki."

Tiedettä tytöille: Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnotieteistä ja tekniikasta?

Susanna: Suuri rikkaus on päästä tapamaan niitä lahjakkaita ihmisiä, joihin ei ilman tällaista työtä pääsisi tutustumaan. Tutkija pääsee seuraamaan näköalapaikalta tieteen kehitystä ja ennenkaikkea olemaan mukana suunnittelemassa suuntaviivoja.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Susanna: Harrastan liikuntaa monessa eri muodossaan, sillä urheilusuorituksen aikana ajatukset toisinaan jäsentyvät ja stressi varmasti helpottaa. Urheilun jälkeen ei koskaan harmita, että kävi liikkumassa. Uin, kävelen, pyöräilen, pelaan sulkapalloa ja juoksen. Muutoin saatan kutoa vaikka villatakin, lukea tai käydä astangajoogakurssin. Mitä milloinkin.

Tiedettä tytöille: Mistä haaveilet?

Susanna: Haaveilen, että saisin nähdä jonkin suuren mullistuksen tavassamme nähdä tai kokea maailmamme. Yritän selittää: tapahtuisi jotain sellaista, mikä todistaisi meidän olleen väärässä jossain täysin fundamentaalissa uskossamme tai että käsityskykymme laajentuisi niin, että voisimme todistaa aikaisemmat käsityksemme vääriksi.
Epätäydellisyys (Gödelin mielessä) suhteessa tämän hetkiseen tilanteeseen muuttuisi. Ja haavena on, että saisin nähdä tämän turvallisesti, terveenä ja hyvinvoivana perheeni ja ystävieni kanssa.