Laura Juvonen

Teknologiateollisuus ry

Laura Juvonen työskentelee Teknologiateollisuus ry:ssä. Teknologiateollisuus ry on tukenut Tiedettä tytöille hanketta lahjoittamalla tiedelehtien vuosikertastipendejä. Laura on opiskellut laskennallista tekniikkaa ja fysiikkaa ja hän on väitellyt Aalto yliopistosta. Tiedettä tytöille haastatteli Lauraa.

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?
Laura: Työskentelen Teknologiateollisuus ry:ssä johtajana ja olen myös Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja. Voisin sanoa, että olen unelmatyössäni. Työni liittyy kasvuun, uudistumiseen ja tulevaisuuteen. Joku sanoi, että kuulostaa siltä, että olet päiväkodissa töissä. Ja itse asiassa sinnekin asti työni ulottuu. Oppiminen ja tulevaisuuden taidot ovat työni ytimessä - niin lasten ja nuorten osalta kuin laajemmin yritysten ja suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta.

Tiedettä tytöille: Minkälainen on "tyypillinen työpäiväsi"?

Laura:Tyypillisenä työpäivänäni tapaan monia ihmisiä - monenlaisia mielenkiintoisia ihmisiä, esimerkiksi tutkijoita, yrittäjiä, opettajia, toimittajia, virkamiehiä ja poliitikkoja.

Tiedettä tytöille: Mitä olet opiskellut? Ja miten yleensä päädyit opiskelemaan tätä aihetta? Missä omaa aihettasi voi Suomessa opiskella?

Laura:Olen opiskellut laskennallista tekniikkaa ja fysiikkaa. Valmistuin ensin DI:ksi Otaniemestä nykyisestä Aalto-yliopistosta ja jatkoin sen jälkeen vielä tohtoriksi asti. Minua kiinnosti jo nuorena matematiikka ja luonnon ilmiöt. Tutkijana halusin koittaa pystynkö selvittämään jotain mitä kukaan muu ihminen maailmassa ei ole aiemmin selvittänyt. Ei siis voinut katsoa "oikeaa vastausta" mistään.

Laskennallinen tekniikka mahdollistaa erilaisten ilmiöiden tutkimista ja ymmärtämistä. Se tulee olemaan valtavan tärkeä työkalu eri aloilla luonnontieteistä, lääketieteeseen, talouteen ja yhteiskuntatieteisiin asti. Laskennallista tekniikkaa voi eri aloille sovellettuna opiskella kaikissa teknillisissä yliopistoissa ja tiedekunnissa.

Tiedettä tytöille: Kerro hieman urapolustasi

Laura:Väitöskirjatyöni jälkeen päädyin sattuman kautta Esa Saarisen Tulenkantajat -seminaariin Pafokselle. Siellä syntyi jonkinlainen kipinä ja halu etsiä rohkeasti omaa polkuani ja asioita, joissa koen voivani tehdä jotain merkityksellistä. Tutkimustyön koin hyvinkin merkitykselliseksi, ja samalla koin, että pystyn vaikuttamaan enemmän toimimalla jollain tavalla tutkimuksen ja muun yhteiskunnan rajapinnassa.

Olin lähes 10 vuotta konsulttina yrityksessä, jossa meitä aluksi oli vain kaksi ja lopussa noin 40 ihmistä. Olin esimerkiksi mukana rakentamassa laajoja yritysten ja yliopistojen yhteisiä tutkimusohjelmia. Sieltä päädyin nykyiseen työhöni Teknologiateollisuuteen.

Tiedettä tytöille: Miten luonnontieteiden/tekniikan taustasta on ollut hyötyä urallasi ja elämässäsi?

Laura: Luonnontieteiden ja tekniikan tausta on ollut kaiken perusta - ilman sitä en mitenkään olisi voinut tehdä työtäni. Tohtorin tutkinnosta on ollut hyötyä tutkimusmaailman ulkopuolella kahdessa mielessä: monimutkaisten asioiden ymmärtämisessä ja siinä, että naisena on ollut asteen verran helpompaa olla uskottava miesvaltaisella alalla.

Tiedettä tytöille:Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnotieteistä ja tekniikasta?

Laura: Matematiikan, luonnontieteiden ja tekniikan osaaminen avaa sinulle ovet. Sinun ei tarvitse olla superinnoissasi tekniikasta itsessään. Ei minustakaan koneet, laitteet ja tekniikka sinänsä ole kovin kiinnostavaa - vaan se mitä niillä voi tehdä! Tekniikka on keskeisessä roolissa kaikkien maailman merkittävien haasteiden ratkaisemisessa ilmastonmuutoksesta väestön ikääntymiseen. Sinä voit olla mukana tekemässä asioita, jotka muuttavat maailmaa. Tekniikka on tässä apuvälineesi.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Laura: Olen pienestä pitäen pelannut tennistä, välillä varsin paljonkin, ja kilpailen edelleen. Monet läheisimmistä ystävistäni ovat löytyneet tenniksen kautta. Harrastan myös joogaa, mikä tuo rauhaa ja tasapainoa elämään.

Viime aikoina 6- ja 9-vuotiaat lapseni (poika ja tyttö) ovat myös alkaneet harrastaa ja huomaan olevani varsin innoissani kentän laidalla katsomassa heidän futis- ja tennispelejään.

Tiedettä tytöille: Mitä vielä haaveilet tekeväsi elämässäsi?

Laura: Haaveilen oikeastaan vain siitä, että saan jatkaa merkityksellisten asioiden tekemistä - ja osaan elää tässä ja nyt.