Maria Goeppert Mayer

Fyysikko

KUKA: saksalainen fyysikko

TUTKIMUSALUE: ydinfysiikka, erityisesti atomin ytimen rakenne

MILLOIN: 28.kesäkuuta 1906-20. helmikuuta 1972

SUURI TUTKIMUSTULOS: Teos Elementary Theory of Nuclear Shell Structure, , jonka Maria kirjoitti Hans D. Jensenkin kanssa ilmestyi vuonna 1955

PALKINNOT:

Sai Nobel palkinnon Hans D. Jensenin kanssa fysiikasta vuonna 1963.

TAUSTAA:

Maria Goeppert-Mayer syntyi Saksassa vuonna 1906 Kattowitzissa (joka nykyään kuuluu Puolalle). Hän oli perheen ainut lapsi. Perheen isä, Friedrich Goeppert, sai paikan lastenlääkäetieteen professorina Göttingenissä, jonne perhe asettui asumaan vuonna 1910. Maria itse asiassa asui tässä kaupungissa siihen asti, kunnes meni naimisiin.

Marian nuoruudessa ei ollut tapana, että naiset menevät yliopistoon opiskelemaan, mutta Marian ja hänen perheensä olivat edelläkävijöitä ja halusivat Marian opiskelevan. Marian isän suvussa oli ollut professoreja jo monessa polvessa, joten akateemisuus oli tuttua. Alun perin Maria halusi opiskella matematiikkaa, mutta loppuen lopuksi fysiikka vei hänen sydämensä. Hän väitteli teoreettisen fysiikan tohtoriksi vuonna 1930.

Yliopistossa Maria tutustui tulevaan aviomieheensä Joseph Edward Mayeriin, joka oli amerikkalainen. Miehensä mukana Maria muutti Yhdysvaltoihin, missä hänen miehensä työskenteli Johns Hopkins Yliopistossa Baltimoressa. Marialle ei löytynyt yliopistosta työpaikkaa, mutta ajankulukseen hän kuitenkin teki itse tutkimusta fysiikan parissa. Artikkeleja syntyi tutkimuksesta mm. Karl F. Herzfeld nimisen tutkijan ja miehensä kanssa fysikaaliseen kemiaan liittyen. Hän myös kiinnostui orgaanisten molekyylien väristä.

Työurallaan Maria toimi myös mm. opettajana yliopistossa, mutta sai myöhemmin palkitsevamman työn fysiikan professorina Chigagossa ja hän alkoi työskennellä ydinfysiikan parissa.

Vuonna 1948 Maria alkoi työskennellä ydinfysiikkaan liittyvien "maagisten numeroiden parissa" (termi liittyy atomin ytimen protonien ja neutronien lukumäärään). Hän kehitti matemaattisen mallin atomin ytimen rakenteesta ja huomasi, että jos atomin ytimessä on 2,8,20,28,50, 82 tai 126 protonia tai neutronia, niin alkuaine on stabiilimpi.Maria päätyi siihen, että atomin ytimessä on oltava kerroksia kuten sipulissa, joihin protonit ja neutronit ovat järjestäytyneet. Samaan tutkimustulokseen oli päätynyt myös toisaalla saksalainen fyysikko Hans D. Jensen, jonka kanssa Maria kirjoitti myöhemmin aiheesta kirjan. Tästä tutkimustuloksesta Maria Goeppert Mayer ja Hans D. Jensen saivat Nobelin palkinnon vuonna 1963.

Lähteet:

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1963/mayer-bio.html

https://www.famousscientists.org/maria-goeppert-mayer/