Emilia Friman

Sea Life

Emilia Frimanilla on mielenkiintoinen työ: hän työskentelee kuraattorina Helsingin Sea Lifessa. Harvan meistä työpäivään kuuluu esimerkiksi haiden ja rauskujen ruokkimista, mutta Emilialle tämä on jokapäiväistä. Mutta miten oikein akvaristiksi tullaan? Emilia valoitti Tiedettä tytöille hankkeelle urapolkuaan.

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?

Emilia: Työskentelen kuraattorina Sea Lifessa mikä on yleisöakvaario Helsingissä. Vastuualueenani ovat merikalat ja -selkärangattomat.

Tiedettä tytöille: Kerro mitä aiheita työsi käsittelee?

Emilia: Työni käsittelee kaikkea mahdollista akvaarioihin ja luonnonsuojeluun liittyvää ja vielä vähän ylikin. Perushommissa tarvitaan niin lajituntemusta, teknistä osaamista kuin tietokonetaitojakin.

Tiedettä tytöille: Minkälainen on "tyypillinen työpäiväsi"?

Emilia: Työt alkavat aamukahdeksalta jolloin kierrän koko näyttelyn ja katson että kaikki on kunnossa. Avaamme vierailijoille aamukymmeneltä joten nuo aamun pari ensimmäistä tuntia ovat myös kiireisimmät. Neljän hengen tiimistämme yleensä ainakin kaksi on arkisin töissä mutta välillä kaikki hommat on tehtävä itse. Perushommiin kuuluu kalojen ruokintoja, altaiden putsausta ja kunnostusta ja vesiarvojen mittauksia. Työ on varsin monipuolista ja siihen mahtuu kaikkea sukelluksesta paperihommiin.

Tiedettä tytöille: Mitä olet opiskellut? Ja miten yleensä päädyit opiskelemaan tätä aihetta? Missä omaa aihettasi voi Suomessa opiskella?

Emilia: Opiskelin Helsingin yliopistossa biologiaaa, pääaineenani eläintiede. Yleinen kiinnostus luontoon ja eläimiin ajoi alalle sekä halu tehdä työtä joka ei olisi pelkästään toimistotyötä. Akvaristiksi ei ole varsinaisesti Suomessa koulutusta.

Tiedettä tytöille: Kerro hieman "urapolustasi"

Emilia: Aloitin Sea Lifessä opintojeni ohessa oppaana jolloin tehtäviini kuului kertoa näyttelystämme ja kaikesta meriin liittyvästä kävijöillemme. Pikkuhiljaa aloin saada hommia myös "märkäpuolelta" eli kaikkea kalojen hoitoon liittyvää ja tällä osastolla avautui työpaikka hain sitä ja sain sen. Aloitin akvaristina, pikkuhiljaa ylenin vanhemmaksi akvaristiksi ja viime keväästä asti olen toiminut
kuraattorina.

Tiedettä tytöille: Miten luonnontieteiden/tekniikan taustasta on ollut hyötyä urallasi ja
elämässäsi?

Emilia: Biologian opiskelu antoi hyvät pohjatiedot mutta kyllä varsinainen erikoistuminen tapahtui työtä tehdessä.

Tiedettä tytöille: Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnotieteistä ja tekniikasta?

Emilia: Se on monipuolista, mielenkiintoista ja haastavaa.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?

Emilia: Harrastan matkustamista, lukemista ja joogaa.

Tiedettä tytöille: Mitä vielä haaveilet tekeväsi elämässäsi?

Emilia: Haluan seisoa käsillä ilman tukea


Lue Emilian haastattelu Hesarissa täältä