Rosalind Franklin

Kemisti

KUKA: englantilainen kemisti

TUTKIMUSALUE: hiili, DNA, virukset

MILLOIN: 25 heinäkuuta 1920-16. huhtikuuta 1958

SUURI TUTKIMUSTULOS: Selvitti DNA:n rakennetta

TAUSTAA: Rosalind syntyi Englannissa, Lontoossa. Hänen vanhempansa olivat varakkaita ja vaikutusvaltaisia yhteiskunnan jäseniä. Isä olisi halunnut tiedemieheksi, mutta ensimmäinen maailmansota katkaisi hänen unelmansa. Hänestä tuli opettaja. Tytär päätti kuitenkin toteuttaa isänsä unelman- jo 15 vuotiaana tämä älykäs tyttö päätti haluta isona tiedenaiseksi. Isä ei kuitenkaan kannustanut tyttöä tähän, koska tiesi, miten vaikeaa tuohon aikaan naisten on toimia tiedealalla.

Rosalind aloitti vuonna 1938 kemian opinnot Cambridgen yliopistossa. Valmistuttuaan hän sai stipendin, jotta voisi jatkaa tutkimustaan R.G.W. Norrishin laboratoriossa. Rosalind työskenteli kyseisessa paikassa vain vuoden, sillä hän ei kokenut laboratoriota kannustavaksi työympäristöksi. Kun Rosalindille tarjottiin paikkaa toisaalta- British Coal Utilization Research Association (CURA): sta, hän tarttui tilaisuuteen. Kyseisessä paikassa sai alkunsa hänen väitöskirjansa, joka valmistui vuonna 1945. Aiheena oli "The physical chemistry of solid organic colloids with special reference to coal." Työskennellessään CURAssa Rosalind julkaisi myös muita artikkeleita liittyen hiilen rakenteeseen.

Seuraavassa vaiheessa työ vei Rosalindin Ranskaan. Hänelle tarjottiin paikkaa Laboratoire Central des Services Chimiques de l'Etat laboratoriossa Pariisissa. Tuolla Rosalind oppi käyttämään röntgenkristallografiaa. Tällä menetelmällä voidaan määrittää molekyylin 3-ulotteinen rakenne.

Vuonna 1951 Rosalind päätyi työskentelemään King's Collegeen. Täällä hän pääsi keskittymään röntgenkristallografiaan. Hänen kolleganaan toimi Maurice Wilkins, joka aluksi erheellisesti luuli, että Rosalind oli palkattu hänen avustajakseen. Tutkijoiden välit eivät olleen parhaimmasta päästä.

Rosalind työskenteli opiskelija Raymond Goslingin kanssa ja he saivat otettua kuvia kristalloituneesta DNA:n rakenteesta. Kuvien perusteella Rosalind kehitti perusrakenteen DNA molekyylistä- jossa kuvaili mm. sen helixmäistä rakennetta. Hän piti tästä aiheesta esitelmän King's Collegessa. Hänen luennolleen osallistui mm. James Watson, joka tutki tuolloin laboratoriossaan kolleegansa Francis Crickin kanssa DNA:n rakennetta. Rosalindin kolleega Maurice Wilkins esitteli näille kilpaileville tutkijoille Rosalindin ottamia kuvia ilman hänen lupaansa. Kuvat tukivat Crickin ja Watsonin teoreettisia tutukimuksia, joiden perusteella he olivat olettaneet DNA:n olevan helix- rakenne. Wilkins ja Rosalind sekä Crick ja Watson julkaisivat kumpikin vuonna 1953 Nature- lehdessä artikkelin, jossa kuvattiin DNA:n rakenne. Jos Wilkins ei olisi esitellyt salaa Rosalindin ottamia kuvia Crickille ja Watsonille ja auttanut tällä tiedolla heitä julkaisemaan artikkeliaan, olisi voinut käydä niin, että Rosalind olisi ollut ensimmäinen DNA:n rakenteen määrittelemisessä. Rosalind ei älähtänyt kuitenkaan tästä kaltoinkohtelusta, koska oli saanut kasvatuksen, jossa painotettiin kohteliaisuutta.

Rosalind siirtyi vuonna 1953 Birkbeck Collegen laboratorioon ja keskittyi siellä tupakan mosaiikkiviruksen rakenteen tutkimiseen sekä RNA:n rakenteen selvittämiseen. Hän julkaisi aiheesta monia julkaisuja- vaikka samalla sairastikin syöpää. Rosalind kuoli syöpään vuonna 1958- vain 37 vuotiaana.

Vuonna 1962 James Watson, Francis Crick ja Maurice Wilkins saivat lääketieteen Nobel-palkinnon DNA:n rakenteen selvittämisestä. Nobel-palkintoa ei myönnetä edesmenneille tutkijoille, joten siksi Rosalind jäi ilman tätä arvostettua kunniamainintaa.

Lähteet:

Rosalind Franklinin bio

Biography.com

Tiede lehti