Hankkeen taustaa

pieni tarina, mistä kaikki sai alkunsa

"Äiti, mikä on Bosen-Eisteinin kondensaatti?"

kysyi kutosluokkalainen tyttäreni.

Minulla, tytön äidillä, ei asiasta ollut hajuakaan (eikä Googlea lähellä), joten lähetin tyttäreni isänsä luokse.

Isä selitti Bosen-Einsteinin kondensaatin kuuliaisesti tyttärelleen. (Lyhyesti: Bosen-Einsteinin kondensaatti on erittäin matalissa lämpötiloissa esiintyvä aineen tila, jossa aine on kvanttitilassa)

Tuolla hetkellä minä huomasin, että tyttärelläni on selviä taipumuksia tieteiden pariin.

Heikkoja signaaleja tästä olin jo tosin nähnyt aikaisemminkin: perheemme tiedelehdet hävisivät aina mysteerisesti tyttäreni huoneeseen.

Kerran olohuoneen pöydältä löytyi vihko, jossa oli kutosluokkalaisen käsialalla pohdittu grafeenin rakennetta.

Äitinä minulle tuli mieleen, että miten voisin kannustaa tyttöni tiedekiinnostusta. Ajatus laajeni nopeasti: miten voisin yleensä kannustaa tyttöjä enemmän tieteiden lumoihin. Kun aloin katsella esimerkiksi tytöille kohdennettuja leluja ja lehtiä, ne välttelivät tiedeaihetta tehokkaasti ja keskittyivät lähinnä ulkonäköön, ruuanlaittoon, eläimiin, prinsessoihin ja muihin perinteisiin "naisten puuhiin". Toisaalta poikien lelut olivat täynnä tekniikkaa. Autoja, raketteja, pyssyjä- ei ihme, että tyttöjä tekniikka ei pahemmin kiinnostanut.

Samoin tekniikka ja tieteet- lähinnä historiallisista syistä ovat täynnä tarinoita miehistä ja miesten keksinnöistä. Albert Einstein, Isac Newton, Benjamin Franklin, Galileo Galilei, Leonardo DaVinci, Alan Turing ovat kuuluisia tutkijoita jotka ovat vieneet yhteiskuntaamme harppauksin eteenpäin. Kiitos heille tästä. Tiedenaisia taas on historiassa vähemmän (jonka voi huomata jo siitä, että suomessa käytämme Scientist sanan käännöksenä tiedeMIESTÄ), mutta heitä kuitenkin on. Kuuluisin lienee tuplanobelisti Marie Curie, joka keksi mm. radioaktiivisuuden.

Onneksi elämme maailmassa, jossa tiedenaisia alkaa olla yhä enemmän ja enemmän. Heistä valitettavasti kuitenkin kuulemme harvoin. Tämän sivun yksi tarkoitus on korjata myös tämä kyseinen epäkohta.

Kaikkien näiden ajatelmien jälkeen mieleeni juolahti ajatus perustaa Tiedettä Tytöille- hanke. Hankkeen tavoitteena on nostaa tyttöjen kiinnostusta tieteitä ja tekniikkaa kohtaan ja jopa parhaimmillaan innostaa tyttöjä lukemaan luonnontieteitä ja muuttamaan maailmaa paremmaksi. Kohderyhmänä ovat 3-18 vuotiaat tytöt. Eri ikäryhmille tiedettä tuodaan tietenkin eri sanomilla esille. Yhtäläisyytenä viesteissä on kuitenkin se, että että tiedettä tuodaan tytöille heidän maailmansa ja kiinnostusalueidensa kautta. Miksei prinsessa Ruusunen voisi olla vaikka tutkijalääkäri, joka on kiinnostunut uuden lääkkeen löytämisestä uniapneaan?

Tämä hanke on yhden kutosluokkalaisen tieteistä innostuneen tytön äidin alullepanema hanke. Tavoitteena on viedä tieteen ilosanomaa tytöille kautta Suomen. Siihen tarvitsemme paljon tukea (kiitos tästä yhteistyökumppaneille!) ja ennen kaikkea asennemuutosta, jo pienistä ihanista tytöistä alkaen.

terveisin,

Elina Hiltunen

Diplomi-insinööri (kemia: polymeeriteknologia, ympäristötiede, teknillinen kemia), KTT

Omistettu eräälle tytölle


Hanke on omistettu kaikkien fiksujen tyttöjen lisäksi eräälle jo edesmenneelle tytölle, jonka unelmana oli lukea ylioppilaaksi ja mennä yliopistoon.

Tällä tytöllä oli älliä, mutta vanhemmilla ei ollut rahaa kouluttaa tyttöä, joka olisi halunnut ylioppilaaksi ja yliopistoon. Tytön veli sai onneksi lukea ylioppilaaksi ja pidemmälle.

Tytöstä kasvoi nainen, joka sai omat tytöt ja päätti, että kannustaisi näitä opiskelemaan ja etenemään pitkälle elämässään.

Koko elämänsä tämä nainen oli kuitenkin surullinen siitä, ettei ollut saanut mahdollisuutta lukea. Hän olisi halunut valkolakin, vähintäänkin.

Kiitos Vuokko, oma äitini, että kannustit minua opiskelemaan. Sinun unelmasi ei toteutunut.

Sinä elit väärässä ajassa.

Mutta ehkä me voimme yhdessä kannustaa muiAa tyttöjä ottamaan oma elämänsä käsiinsä ja tehdä jotain suurta, merkityksellistä. Muokata maailmaa paremmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

Kaikella on tarkoituksensa.

Huomioitavaa

Hanke on perustettu joulukuun puolessa välissä vuonna 2014. Hankkeen takana toimii DI, KTT Elina Hiltunen. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa tyttöjen kiinnostusta tieteitä kohtaan. Jos yksikin tyttö innostuu tieteestä, vaatimattoman hankkeemme tavoite on jo saavutettu.