Kristiina Söderholm

Fortum

Kristiina Söderholm pohtii työssään ydinvoima-asioita ja uusiutuvia energiamuotoja. Hän hyppää mielellään uusiin haasteisiin ja jos niitä ei riitä, niin tämä huimapäinen nainen hyppää vähintään laskuvarjolla lentokoneesta. Tiedettä tytöille hanke pääsi haastattelemaan Kristiinaa.

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?
Kristina: Työskentelen Fortumilla Espoossa. Toimenkuvaani kuuluu suunnitella ja päättää millaista tutkimusta ydinvoimaan tarvitsemme.

Tiedettä tytöille: Kerro mitä aiheita työsi käsittelee?
Kristina: Työni käsittelee ydinvoimakysymyksiä, sekä sitä miten energiaa voisi tuottaa saastuttamatta ilmaa. Pohdin paljon myös tulevaisuutta ja miten ydinvoimaa ja uusiutuvia energiamuotoja (aurinko, tuuli, vesi) voisi yhdistää.

Tiedettä tytöille: Minkälainen on "tyypillinen työpäiväsi"?
Kristina: Toimistopäivinä juttelen monien asiantuntijoiden kanssa ja sovimme miten asioita tehdään. Matkustan myös paljon ja esiinnyn erilaisissa tilaisuuksissa. On aina kivaa tavata uusia ihmisiä ja nähdä uusia paikkoja.

Tiedettä tytöille: Mitä olet opiskellut? Ja miten yleensä päädyit opiskelemaan tätä aihetta? Missä omaa aihettasi voi Suomessa opiskella?
Kristina: Opiskelin Tampereen teknillisessä yliopistossa fysiikkaa, mihin päädyin vaan kun fysiikka oli kivaa. Ydinvoimapuolelle päädyin kesätyön kautta ja tein töiden ohessa myös väitöskirjan Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Ydinvoima-aihetta voi poskella Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja Aalto yliopistossa. Mutta alalle tarvitaan myös laajasti muita teknisten aiheiden osaajia, kuten automaatio- tai sähköpuolen diplomi-insinöörejä.

Tiedettä tytöille: Kerro hieman "urapolustasi"
Kristina: Opiskelujeni aikana vietin pari vuotta Väli-Amerikassa kulttuuria ja Espanjaa opiskellen. Tätä suosittelen kaikille jossain vaiheessa. Valmistuttuani lähdin TVO:lle Olkiluotoon uuteen ydinvoimalaprojektiin, sillä olin tehnyt sopivaa aihetta käsittelevän diplomityön. Viiden vuoden kokemuksen jälkeen päätin vaihtaa firmaa ja siirryin Fortumille. Fortumilla olen saanut tehdä projekteja, toimia esimiehenä ja nyt johdan tutkimusta. Hyppään aina rohkeasti mukaan uusiin juttuihin ja se kannattaa.

Tiedettä tytöille: Miten luonnontieteiden/tekniikan taustasta on ollut hyötyä urallasi ja elämässäsi?
Kristina: Tekninen tausta antaa perusteet moniin aiheisiin. Itse fysiikkaa lukeneena on helpompi ymmärtää tiettyjä osa-alueita ydinvoimasta, kuten reaktorissa tapahtuvaa veden kuumenemista ja sitä miten reaktoria ohjataan. Kaikki muu itse ydinvoimalaitoksessa on hyvin samanlaista kuin muissakin voimalaitoksissa.
Koulutus ei kuitenkaan yleensä anna suoraa valmiuksia toimia työssä, vaan paljon pitää oppia työtä tehdessä. Samoin joka kerta työnkuvaa vaihtaessa uutta opittavaa tulee. Itse pidän kovasti uuden oppimisesta.

Tiedettä tytöille: Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnotieteistä ja tekniikasta?
Kristina: Useilla tekniikan aloilla ei ole paljoa naisia. Käytännössä ensimmäiset työvuodet ovat usein tytöille raskaampia kuin pojille, sillä tytöt joutuvat näyttämään pätevyytensä useammin. Kun näistä ajoista on päästy yli, avautuu usein mahdollisuuksia jopa paremmin kuin miehille ja niitä saa ja pitää hyödyntää.
Uskon että tekniikka kaipaa tyttöjä, sillä maailma on erilainen kuin tekniikan kehityksen alussa ja tytöt näkevät usein asiat toisin kuin pojat. Tuoreita ajatuksia, ideoita ja toimintatapoja tarvitaan!

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?
Kristina: Harrastan urheilua, vuorille kiipeämistä ja laskuvarjohyppyä. Usein yritän yhdistää kaikki kolme

Tiedettä tytöille: Mitä vielä haaveilet tekeväsi elämässäsi?
Kristina: Toivon että voisimme muuttaa muutamaksi vuodeksi perheen kanssa ulkomaille. Haluan matkustaa eksoottisiin paikkoihin ja haluaisin myös hypätä laskuvarjolla kuumailmapallosta.