Marvi Matilainen

Apila Group Oy Ab

Mistä materiaaleista tuotteet valmistetaan, onko valmistus kestävää ja resurssiviisasta? Nämä asiat liittyvät toimitusjohtaja Mervi Matilaisen työtehtäviin. Hän on supernainen, jonka missiona on pelastaa maailmaa, jossa resursseja ei tule riittämään ikuisesti tällä kulutusvauhdilla. Silloin kuin Mervi ei pelasta maailmaa, hän harrastaa neulomista ja musiikkia- ja haaveilee laskuvarjohypystä.

Tiedettä tytöille: Mikä on nykyinen toimenkuvasi ja missä työskentelet?
Mervi: Toimin kemian ja materiaalitieteen erityisasiantuntijana ja toimitusjohtajana Apila Group Oy Ab nimisessä yrityksessä. Apila Group kehittää ja tuottaa innovatiivisia palveluita ja tuotteita kiertotalouden edistämiseksi.

Tiedettä tytöille: Kerro mitä aiheita työsi käsittelee?
Mervi: Minä toteutan yrityksille materiaalikatselmointeja, eli selvitän, miten paljon ja millaisia raaka-aineita eri tuotteiden valmistuksessa käytetään. Sitten etsimme yhdessä ratkaisuja siihen, että aineita käytettäisiin mahdollisimman tarkasti, ilman jätettä. Tai opastan yrityksiä valitsemaan käyttöön sellaisia materiaaleja, jotka ovat turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä. Etsin myös käyttökohteita ja -mahdollisuuksia erilaisille jätteille. Jotkut jätteet voidaan käyttää sellaisenaan, toisia täytyy hieman käsitellä, ennen kuin ne sopivat muihin käyttötarkoituksiin. Silloin menen laboratorioon tekemään kehitystyötä. Joskus taas pitää vain löytää oikeita ihmisiä ja yrityksiä saman pöydän ääreen. Tällöin järjestämme
työpajoja ja aktivoimme toimijoita.

Osallistun ja esiinnyn myös erilaisissa tilaisuuksissa. Viime aikoina olen ollut kertomassa materiaaliviisauden tärkeydestä tuotteiden suunnittelussa. Ja olin puhumassa koko kiertotalouden tulevaisuudesta tulevaisuusfoorumissa.

Tiedettä tytöille: Kerro hieman urapolustasi ja opinnoistasi:
Mervi: Opiskelin Itä-Suomen yliopistossa kemiaa kemistitutkija-koulutusohjelmassa, erityisesti epäorgaanista kemiaa ja materiaalitiedettä. Sivuaineina minulla oli fysiikka ja tietojenkäsittelytiede. Väittelin tohtoriksi 2005. Sen jälkeen olen
opiskellut ympäristötieteitä sekä ympäristöteknologiaa.

Tiedettä tytöille: Miten päädyit opiskelemaan tätä aihetta?
Mervi: Ylioppilastutkinnon jälkeen olin lähdössä opiskelemaan ammattikorkeakouluun rakennusinsinööriksi. Lukion matemaattisten aineiden opettajani suositteli kuitenkin minulle, että pyrkisin lukemaan luonnontieteitä yliopistoon. Hän sanoi, että insinöörin työ ei olisi minulle riittävän haastavaa. Ja hän oli oikeassa.

Tiedettä tytöille: Missä olet ollut työssä ja mitä olet tehnyt?
Mervi: Vietin kymmenen vuotta yliopisto-opinnoissa, ja siitä osa oli työtäkin. Opetin perusopintojen suorittajia ja tein tutkimusta, ja kävin välillä myös kouluilla tekemässä lyhyitä sijaisuuksia. Väitöksen jälkeen hankin itselleni yliopistolle projektityön, jossa kehitin käsittelymenetelmää metsäteollisuuden soodasakka-jätteelle. Sen hankkeen päättyessä löysin Apila Groupin, jossa pääsin jatkamaan samaa mahtavaa työtä; luomaan uutta, kehittämään innovaatioita, joilla on oikeasti merkitystä.

Tiedettä tytöille: Mitä aiheita olet tutkinut?
Mervi: Yliopistoaikanani tutkin yhden kesän aktiivihiilen modifiointia. Se on menetelmä, jolla tavallinen aktiivihiili saadaan toimimaan vieläkin tehokkaammin. Toisen kesän olin mukana hankkeessa, jossa tutkittiin proteiinien rakennekemiaa. Omissa tutkielmissani tutkin osteoporoosin lääkkeenä ja syövän tukilääkkeenä käytettävän aineen kemiaa. Tutkin, millaisia yhdisteitä se muodostaa erilaisten metallien kanssa, ja miltä nämä rakenteet näyttävät kolmiulotteisina verkostoina. Tutkimus on peruskemiaa lääketieteelle, kun pyritään ymmärtämään lääkeaineen imeytymistä ja käyttäytymistä elimistössä.

Tiedettä tytöille: Entä minkä aiheiden parissa olet työskennellyt?

Mervi:Valmistumisen jälkeen olen tosiaan tutkinut eri teollisuudenalojen jätevirtoja ja perehtynyt niiden kemialliseen koostumukseen ja puhdistus- ja käyttömahdollisuuksiin. Olen esimerkiksi selvittänyt metsäteollisuuden sivuvirtojen (= jätteiden ja sivutuotteiden) käyttömahdollisuuksia (RAKI-hanke: Metsäteollisuuden ravinteet ). Tuhkan hyötykäytön mahdollisuuksia olen selvittänyt useissakin hankkeissa, ja nytkin käynnissä on MMM:n, Tapio Oy:n, SYKEn ja LUKEn hanke puutuhkan
käytöstä, jossa olen mukana erityisasiantuntijana. Olemme Apilassa kehittäneet myös erilaisia ratkaisuja vesien puhdistamiseen, ravinteiden ja metallien talteenottoon. Tältä osin me saimmekin juuri toukokuussa pääpalkinnon liikeideakilpailussa: kehitimme haitallisten metallien talteenottoon materiaalin, joka on tehokkaampi kuin aktiivihiili ja edullisempi kuin ioninvaihtohartsi, eikä sen valmistuksessa synny päästöjä. Ja raaka-aineena on jäte. (Tästä linkistä löytyy juttu aiheesta.)

Tiedettä tytöille: Minkälainen on "tyypillinen työpäiväsi"?
Mervi: Pääasiassa tietokoneella istumista, lukemista, raporttien kirjoittamista. Mutta kerran viikossa on myös tapaamisia tai esiintymisiä. Ja kerran viikossa vietän aikaa myös laboratoriossa tai muussa kenttätyössä. Jos olisin pelkästään erityisasiantuntija, olisi päivissä enemmänkin käytännön työtä. Tämä johtajan pesti on se, joka pitää minut koneella ja tuolla tapahtumissa esillä.

Tiedettä tytöille: Miksi mielestäsi tyttöjen kannattaa innostua luonnotieteistä ja tekniikasta?
Mervi: Meillä tytöillä on lahja kyetä ajattelemaan asioita monesta eri näkökulmasta, analysoimaan, vertailemaan ja luomaan uusia ratkaisuja. Luonnontieteissä ja tekniikassa saa luvan kanssa olla luova. Mutta ennen kaikkea, tiede on meille työkalu, jonka avulla voimme ratkaista erilaisia jokapäiväisiäkin ongelmia. Esim.
*ruuanlaitto ja leipominen on hauskempaa, kun ymmärtää elintarvikkeiden
kemiaa - voimme luoda aivan uusia makujakin!
* kosmetiikka ja puhdistuskemikaalit - voimme olla luomassa aivan
uudenlaisia kemikaaleja erilaisiin tarkoituksiin! Vaikka turvallisempia
hiusvärejä! Uusia puhdistuskeinoja vaikeille tahroille! Väriä vaihtavia
vaatteita!
* koko ympäröivä maailma - tiede antaa avaimet muokata ja parantaa
maailmaa oikeasti. Voiko sen innostavampaa ollakaan? Voimme keksiä
keinon tehdä juomavettä merivedestä. Löytää lääkkeen vaikeaan tautiin.

Tiedettä tytöille: Mitä harrastat?
Mervi: Eksperimentaalista leivontaa. Tykkään nimenomaan kokeilla erilaisia kombinaatioita ja makuja ja uusia ratkaisuja. Ja Käsitöitä. Olen luova ihminen, ja ilmaisen itseäni myös neulepuikoilla. En monesti käytä edes ohjeita, vaan ryhdyn vain tekemään. Oma tyttäreni toivoi aikoinaan neulottua merenneidon pyrstöä Barbie-nukelle. Ja minähän tein. Harrastan myös musiikkia. Olen soittanut huilua, tehnyt musiikkia ja nyt myös otan yksinlaulutunteja. Se tukee minun työssäni tarvittavaa äänenkäyttöä. Rakastan myös musiikin kuuntelua. Tykkään kaikenlaisesta musiikista, nykypopista ärinärokkiin.

Tiedettä tytöille: Mitä vielä haaveilet tekeväsi elämässäsi?
Mervi: Tämä viimeisin palkittu innovaatio on ensimmäinen askel siihen, mihin haluan päästä urallani. Teen kovasti töitä sen eteen, että pystyn antamaan maailmalle ratkaisuja, joilla luonnovarat ja puhdas ilma ja vesi saadaan säästettyä tuleville sukupolville.

Mutta on minulla myös eräs henkilökohtainen haave. Haluan hypätä laskuvarjohypyn. Nähdä koko maailman yläilmoista, tuntea tuuli vasten kasvojani, jännitys vatsan pohjassani asti.

*****

Mervin Materiaaliviisaus luento löytyy Youtubesta täältä

ja luennon kalvot täältä.