"Äiti, mikä on Bosen-Eisteinin kondensaatti?"

kysyi kutosluokkalainen tyttäreni.

Minulla, tytön äidillä, ei asiasta ollut hajuakaan (eikä Googlea lähellä), joten lähetin tyttäreni isänsä luokse.

Isä selitti Bosen-Einsteinin kondensaatin kuuliaisesti tyttärelleen. (Lyhyesti: Bosen-Einsteinin kondensaatti on erittäin matalissa lämpötiloissa esiintyvä aineen tila, jossa aine on kvanttitilassa)

Tuolla hetkellä minä huomasin, että tyttärelläni on selviä taipumuksia tieteiden pariin.

Heikkoja signaaleja tästä olin jo tosin nähnyt aikaisemminkin: perheemme tiedelehdet hävisivät aina mysteerisesti tyttäreni huoneeseen.

Kerran olohuoneen pöydältä löytyi vihko, jossa oli kutosluokkalaisen käsialalla pohdittu grafeenin rakennetta.

Äitinä minulle tuli mieleen, että miten voisin kannustaa tyttöni tiedekiinnostusta. Ajatus laajeni nopeasti: miten voisin yleensä kannustaa tyttöjä enemmän tieteiden lumoihin. Kun aloin katsella esimerkiksi tytöille kohdennettuja leluja ja lehtiä, ne välttelivät tiedeaihetta tehokkaasti ja keskittyivät lähinnä ulkonäköön, ruuanlaittoon, eläimiin, prinsessoihin ja muihin perinteisiin "naisten puuhiin". Toisaalta poikien lelut olivat täynnä tekniikkaa. Autoja, raketteja, pyssyjä- ei ihme, että tyttöjä tekniikka ei pahemmin kiinnostanut.

Samoin tekniikka ja tieteet- lähinnä historiallisista syistä ovat täynnä tarinoita miehistä ja miesten keksinnöistä. Albert Einstein, Isac Newton, Benjamin Franklin, Galileo Galilei, Leonardo DaVinci, Alan Turing ovat kuuluisia tutkijoita jotka ovat vieneet yhteiskuntaamme harppauksin eteenpäin. Kiitos heille tästä. Tiedenaisia taas on historiassa vähemmän (jonka voi huomata jo siitä, että suomessa käytämme Scientist sanan käännöksenä tiedeMIESTÄ), mutta heitä kuitenkin on. Kuuluisin lienee tuplanobelisti Marie Curie, joka keksi mm. radioaktiivisuuden.

Onneksi elämme maailmassa, jossa tiedenaisia alkaa olla yhä enemmän ja enemmän. Heistä valitettavasti kuitenkin kuulemme harvoin. Tämän sivun yksi tarkoitus on korjata myös tämä kyseinen epäkohta.

Kaikkien näiden ajatelmien jälkeen mieleeni juolahti ajatus perustaa "Tiedettä Tytöille!" hanke. Hankkeen tavoitteena on nostaa tyttöjen kiinnostusta tieteitä ja tekniikkaa kohtaan ja jopa parhaimmillaan innostaa tyttöjä lukemaan luonnontieteitä ja muuttamaan maailmaa paremmaksi. Kohderyhmänä ovat 3-18 vuotiaat tytöt. Eri ikäryhmille tiedettä tuodaan tietenkin eri sanomilla esille. Yhtäläisyytenä viesteissä on kuitenkin se, että että tiedettä tuodaan tytöille heidän maailmansa ja kiinnostusalueidensa kautta. Miksei prinsessa Ruusunen voisi olla vaikka tutkijalääkäri, joka on kiinnostunut uuden lääkkeen löytämisestä uniapneaan?

Tämä hanke on yhden kutosluokkalaisen tieteistä innostuneen tytön äidin alullepanema hanke. Tavoitteena on viedä tieteen ilosanomaa tytöille kautta Suomen. Siihen tarvitsemme paljon tukea (kiitos tästä yhteistyökumppaneille!) ja ennen kaikkea asennemuutosta, jo pienistä ihanista tytöistä alkaen.

terveisin,

Elina Hiltunen

Diplomi-insinööri (kemia: polymeeriteknologia, ympäristötiede, teknillinen kemia), KTT

Huomioitavaa

Hanke on perustettu joulukuun puolessa välissä vuonna 2014. Hankkeen takana toimii yksi perhe (tytär, poika, äiti ja isä) ja kaksi tyttöä. Mukana on myös yksi puudeli ja yksi labradorinnoutaja. Kukaan näistä henkilöistä ei tee hanketta täyspäiväisesti vaan vapaa-ajallaan, ja toistaiseksi hanke on rahoitettu ihan omasta pussista. Silti jokainen hankkeen taustavoimana toimivista henkilöistä toimii täydestä intohimosta asiaa kohtaan. Olemattomien resurssien vuoksi hankkeen sivut kasvavat pikkuhiljaa ja täydentyvät ajan myötä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa hankkeen sivuista tulee tietopankki, josta voi löytää tietoa historian tiedenaisista, kansainvälisistä sekä suomalaisista naistutkijoista sekä erilaisista naisten elämää koskettavista keksinnöistä. Sivuille tulee myös linkkipankki erilaisiin tiedeprojekteihin ja sivuihin, joista voi olla iloa tytöille tiedeharrastuksessa.

Sivujen vaiheittainen kasvaminen toisaalta antaa hankkeen seuraajalle hyvän syyn tulla sivuillemme aina uudestaan ja uudestaan.

 

Hankkeen tavoitteena on kasvattaa tyttöjen kiinnostusta tieteitä kohtaan. Jos yksikin tyttö innostuu tieteestä, vaatimattoman hankkeemme tavoite on jo saavutettu.

(Tähän mennessä tosin innostuneita on jo ainakin 3 kappaletta: Anni, Emppu ja Heini. Siis tytöt, jotka tekevät Tiedettä tytöille tuubia)

Omistettu Vuokko Mäkiselle

äiti portailla
Hanke on omistettu kaikkien fiksujen tyttöjen lisäksi eräälle jo edesmenneelle tytölle, jonka unelmana oli lukea ylioppilaaksi ja mennä yliopistoon.

Tällä tytöllä oli älliä, mutta häntä ei päästetty opiskelemaan, edes ylioppilaaksi.

Tytöstä kasvoi nainen, joka sai omat tytöt ja päätti, että kannustaisi näitä opiskelemaan ja etenemään pitkälle elämässään.

Koko elämänsä tämä nainen oli kuitenkin surullinen siitä, ettei ollut saanut mahdollisuutta lukea. Hän olisi halunut valkolakin, vähintäänkin.

Kiitos Vuokko, oma äitini, että kannustit minua opiskelemaan. Sinun unelmasi ei toteutunut.

Sinä eli väärässä ajassa.

Mutta ehkä me voimme yhdessä kannustaa muita tyttöjä ottamaan oma elämänsä käsiinsä ja tehdä jotain suurta, merkityksellistä.

Kaikella on tarkoituksensa.

Hankkeen yhteistyökumppanit

Hankkeen tukijat

Hanke on saanut tukea Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalta vuonna 2015. Tiedettä tytöille Hanke kiittää TJNK:aa arvokkaasta tuesta!
tjnk_logo_teksti

 

 

Hankkeen tukijat

Lehtistipendejä ovat lahjoittaneet seuraavat lehdet sekä yritykset ja organisaatiot. Kiitos paljon tyttöjen tiedekiinnostuksen tukemisesta!

 

Hankkeen yhteystiedot:

Tiedettä tytöille/ Elina Hiltunen
tiedettatytoille@luukku.com
+358440299122